Како припремити супстрат за орхидеју: савети штедљивих узгајивача цвећа

Орхидеје, након што их из продавнице донесу у цвету, убрзо задуго спласну и добро је ако расту и не осуше.

Садржај
  • Захтеви подлоге
  • Где пронаћи састојке за супстрат
  • борове коре
  • маховина спхагнум
  • Тресет
  • Дрвени угаљ

У неким случајевима, љубавнице поновног цветања морају чекати годинама. Разлог је климатска разлика, као и исхрана коју биљка добија из супстрата.

Због тога је за добро цветање и развој уопште потребно биљци обезбедити све што је потребно: светлост, влагу и исхрану. Што се тиче исхране, супстрат овде игра главну улогу.

Захтеви подлоге

1. Смеша мора бити прозрачна, у супротном, без потребне количине ваздуха, корени цвета ће престати да се развијају, патогени микроорганизми и штеточине ће се размножавати.

Орхидеја
Фото: © Белновости

2. Прекомерно заливање може изазвати развој гљивице. И опет, много зависи од подлоге, која такође мора бити интензивна за влагу, апсорбовати влагу без изазивања њене стагнације.

3. Остатак момената се може решити прихраном.

Где пронаћи састојке за супстрат

Најсигурнији начин је отићи до најближе борове шуме. Све што вам је потребно за земљу можете пронаћи овде.

борове коре

Ово је главна компонента. Али кора се мора уклонити са обореног дрвећа. Не можете га подићи са земље, баш као да откинете усеве. Ипак, мораће да се припреми свежа кора – у њој још увек има смоле, која ће се морати уклонити. Кора мора бити неоштећена од животиња и штеточина. Користи се кора бора, као и од јеле, смрче, клеке и арборвитае. Од листопадног храста и врбе су погодни.

маховина спхагнум

Бере се у јесен, после мразева. У таквом материјалу биће мање штеточина. У игру улази само зелени део. Маховина се суши, замрзава и чува у подруму или замрзивачу.

Ако треба да се ослободите штеточина, онда се маховина натопи водом, а затим осуши.

Тресет

Високи тресет се сакупља за орхидеје. Такав материјал, када је потпуно засићен влагом, задржава око 40% ваздуха, што је важно за корење орхидеја. Киселост се неутралише доломитом (7-10 грама брашна на 1 кг тресета).

Дрвени угаљ

Помаже у неутрализацији киселих средина. Користе се комади дрвеног угља запремине 3 цм или више.

Поред тога, у кућни супстрат се додаје експандирана глина или кокосово влакно.

Важно! Пре припреме тла, потребно је да питате који је састав супстрата погодан за одређену сорту орхидеја, јер се неке могу посадити у једноставној мешавини маховине и коре.

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта