Како не прекршити дијету и преварити мозак? Стручњаци су навели најефикасније начине

Нутриционисти су више пута упозоравали да бројне дијете понекад не функционишу.

Садржај
  • Једите у тишини
  • Пратите време
  • Престаните да размишљате о томе како желите да смршате
  • Закључак

Дешава се да контрола калорија, исцрпљујући тренинзи и штрајкови глађу на крају не доведу до ничега и особа прекине дијету. Али у овим тренуцима радње не контролише стомак, већ мозак.

Стручњаци самоуверено наводе да у већини ових случајева они који желе да смршају једноставно забораве да осећај ситости или апетита контролише мозак, па му је стога потребна и обука.

Једите у тишини

Како су научници са ирског универзитета у Алстеру доказали, гласни звуци узрокују да мозак формира сигнал о потреби да се храна једе брже, и то у већим количинама.

Сендвич чељуст
Фото: Пикабаи

Пратите време

Утврђено је и да гласна музика убрзава време, посебно ако га проведете за столом. Стога, ако сте морали да будете на забави, онда пратите време, поставите неколико аларма – то ће вам помоћи да ваш мозак буде у доброј форми, а истовремено контролишете количину хране која се поједе.

Престаните да размишљате о томе како желите да смршате

У ствари, они који не размишљају о храни онолико колико могу да купе 30% више хране због импулзивне куповине, па у продавницу треба ићи свеже главе и по могућности ујутру.

Научници са Универзитета Харвард спровели су следећи експеримент: рекли су хотелском особљу да је њихов рад допринео губитку тежине, а након неког времена сви који су веровали у ову хипотезу су заправо смршали.

Закључак

Верујте у активан начин живота, наградите се за шетњу и престаните да се свакодневно вагате, саветују стручњаци.

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта