Родитељске фразе које штете детету

Родитељи понекад бацају фразу свом сину или ћерки и одмах забораве на своје речи. Клинац може да унесе своје значење у израз, извуче закључке и нашкоди себи. Деца су, пак, увек била и биће велики сањари, па се од одраслих захтева да одвагају сваку бачену реч. Шта је боље да не кажете својој деци?

Психолози саветују дете да чешће хвали, чиме га гура на нове подвиге. Неки родитељи поштују супротно родитељско правило. Стално подсећају дете на његове хирове, лењост, аљкавост, тромост и тако даље.

Закључке о дечјим недостацима најбоље је препустити себи. У супротном, дете ће се буквално претворити у оно као што га одрасли виде. Иначе, свака похвала треба да буде конкретна, а не апстрактна. Како си ти лепа и слатка беба! Ова фраза не ради и не ради. Дете једноставно нема појма зашто и у чему је тако дивно.

Страшне приче. Када деца не слушају, не одговарају на мајчинске примедбе, онда одрасли почињу да застрашују своју децу. У почетку бебу плаше страшни бајковити ликови, зли полицајац или странац који ће га повести са собом. Али фраза изгледа много горе када мајка каже детету да ће тата доћи и казнити га.

Родитељске фразе које штете детету

Наравно, син или ћерка неће видети оца као чудовиште са појасом у рукама, али ће ауторитет родитеља бити поткопан. Родитељи веома воле да дају комшијину децу за пример.

Наравно, такво поређење увек не иде у прилог домаћим мрвицама. Деца плачу, пате, покушавају да се побољшају. Али свако има различите способности и способности. Овом фразом одрасли буквално уништавају индивидуалност свог детета. Зашто да изгледа као неко други?

Родитељске фразе које штете детету

Родитељи тинејџера су увређени и збуњени чињеницом да се њихова деца селе, не деле тајне, не верују. Али мама и тата су често тражили сина или ћерку да оставе, оставе на миру, одселе се.

Временом је дете научило да не гњави родитеље својим питањима и проблемима. Зашто би то урадио као тинејџер? А заповедни тон? Радићете само оно што ја дозволим!

Одрасли треба да упамте да разговарају са својом децом, а не са подређенима. Не смемо заборавити на конструктиван дијалог, чак и са бебом. Коначно, вољене мајке и очеви повремено лишавају мрвице слаткиша, присиљавају их да једу здраву храну. Све ово је тачно. Али сама фраза личи на уцену и смањује вредност познатих јела у корист десерта. Буди срецан!

Фото: Пикабаи

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта