Пет начина да убедите своје дете да уради оно што желите

Љубазно и послушно дете је прави сан сваког родитеља. Али, на нашу велику жалост, свет око нас је изузетно далеко од жељеног идеала, а „деца“ ретко, без сумње, испуњавају постављене захтеве (чак и оне најједноставније).

Садржај
  • Први метод: Право на лажни избор
  • Други метод: прикријте захтев као жељу детета
  • Трећи метод: услови
  • Четврти метод: Похвалите или победите
  • Пети метод: „емоционални“

Колико је реално да одрасла особа убеди дете да испуни одређене дужности без вриштања, свађе и употребе физичке силе? Испоставља се да је то врло могуће, ако правилно и промишљено користите одређене психолошке шеме. Наравно, уопште не говоримо о „гебелсовској“ манипулацији вољене деце, претварајући их у послушне лутке. Све се ради о малим триковима који вам омогућавају да постигнете одређени степен послушности и одржите нормално окружење у породици.

Први метод: Право на лажни избор

Веома популаран приступ. Претпоставимо да ваше дете нема ни најмању жељу да вам помогне у кућним пословима, а сваки захтев одмах налети на протест, обично праћен сузама.

Заступљени? Сада покушајте да дисиденту понудите лажни избор: „Шта желите више – очистите орман или извадите канту за смеће?“ Наравно, ваша беба неће бити одушевљена ни једном ни другом активношћу, али такво питање треба да створи стабилну илузију слободе избора код детета. Баш као у Библији.

Пет начина да убедите своје дете да уради оно што желите

Други метод: прикријте захтев као жељу детета

Свима нам је добро позната она несрећна ситуација када наша беба одлучно одбија да једе кашу, већ упорно тражи сладолед. Има породица у којима је таква слика свакодневног обрачуна постала више него позната. И сама конфронтација долази до вриска, а завршава се сузама и казнама.

Ове невоље можете лако избећи, само ако престанете да убеђујете и „маскирате“ кашу у сладолед тако омиљен вашем детету. Наравно, то нећете моћи да урадите, али је сасвим могуће „маскирати“ рибље филете у ћуфте или сакрити динстан купус у питама.

Пет начина да убедите своје дете да уради оно што желите

Трећи метод: услови

Најједноставнији метод: постављамо услов и додељујемо награду за његово испуњење. Главна ствар је не заборавити да је неопходно контролисати и испуњење постављеног услова и пријем награде.

Четврти метод: Похвалите или победите

Увек похвалите дете ако је свесно извршило задатак који му је додељен. Таква „ситуација успеха“ ће свакако поставити темељ за формирање позитивних психолошких ставова. Поред тога, можете користити елементе игре или чак неку врсту такмичења у којој ће дете моћи да победи само испуњавањем одређених задатака.

Пети метод: „емоционални“

Манипулисање емоцијама других људи, наравно, „није наше методе“, али понекад успе. Понекад чак и боље од осталих.

Створите ситуацију у којој ће дете бити принуђено да се каје што раније није удовољило вашем захтеву. Тражили сте од њега да опере судове, а он није? Дакле, „захваљујући“ њему, нећете моћи да послужите вечеру и цела породица ће остати гладна.

Фото: Пикабаи

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта