Алергија код детета. Шта предшколске образовне установе Белорусије нуде за такву децу

Ана Ч., становница Гродненске области, преселила се из Гродна у агроград Одељск пре две године и прича како је тражила исхрану за ћерку у локалном вртићу.

Уредба Министарства здравља Републике Белорусије од 17. априла 2009. предвиђа припрему посебне дневне или дневне исхране за ученике предшколских образовних установа који су на индивидуалној исхрани, у складу са препорукама лекара.

Пре четири године храна је била искључена у Гродну и региону, а деца су једноставно остала гладна. Одељења за образовање саветују родитеље деце са алергијом на храну да своје дете пошаљу у посебан дневни центар где се храна замењује. У Гродну су биле 2 такве баште.

Данас би се чинило да је то питање решено, али у неким установама није могуће решити питање исхране у зидовима вртића. Анна Цх. је једноставно убедила директора образовно-педагошког комплекса јаслица-обданишта-средње школе пољопривредног града Оделска да је сертификат алерголога са одређеним препорукама документ на основу којег вртић треба да састави појединачне исхрана за дете.

Алергија код детета.  Шта предшколске образовне установе Белорусије нуде за такву децу

Преселили смо се из Гродна у пољопривредни град Оделск. Ћерку смо пребацили у локални вртић. Пошто ћерка има алергију на храну, направили су тестове, нову потврду од алерголога и отишли ​​са њом у вртић. Дао сам сертификат васпитачу и рекао да га предам медицинској сестри да састави посебан јеловник.

У то време није било медицинске сестре. Сертификат од мене није прихваћен, погледали су, збуњени, и послали га директору. Ни директор такве сертификате раније није видео и био је огорчен што сам ја смислио непознату ствар, како то – кувати одвојено за једно дете и уопште, да ли је овај сертификат прави.

Види се да је издао приватни медицински центар. Морао сам да се пријавим у одељење за образовање Гродно области. Детаљно су ми објаснили да је потребно контактирати технолога, она ће израдити јеловник и дати га у вртић. Све сам урадио.

За то време, директорка се неколико пута јављала себи, постављајући питања, на пример – „где можемо да набавимо посуђе за индивидуалну исхрану, јер то треба да купимо, нема средстава, само џабе трчкарамо около“. Кувари су били огорчени што неће посебно да спремају кашичицу каше. Две недеље касније јеловник је био готов, тепсије су купљене, кувари су се навикли да кувају појединачно за једно дете.

Директорка данас каже да нема проблема са индивидуалном исхраном:

Тада сам тек преузео место директора и први пут се суочио са таквом ситуацијом. Било је неких питања која су решена. Данас се у нашој установи двоје деце храни по индивидуалном менију.

У одељењима за образовање Лењинског и Октјабрског округа Гродно, технолози наводе да нема проблема са храном у предшколским установама. Од родитеља је потребна потврда која указује које намирнице треба искључити. Затим сестра у вртићу развија јеловник, или то раде технолози просветног одељења.

Није тако лако направити мени, потребно је узети у обзир све норме и стандарде. Како јеловник за децу на дијети саставља дијететичар вртића бр. 105 Гродно:

Много је деце са алергијама на храну или другим болестима које захтевају одвојену исхрану. У почетку, посуђе је купљено за одвојене оброке: лонци, калупи.

На основу помоћи, развија се посебан мени. Неопходно је саставити га тако да дете добије праву количину макро- и микроелемената, протеина, масти и угљених хидрата. Али по закону имамо право да одступимо од општеприхваћених норми у индивидуалном менију.

Ако се деци препоручује да дају немасно месо, а дете је алергично на говедину и пилетину, онда дајемо свињетину. Да, у конзервираној храни.

Ако млечни производи нису дозвољени, онда су искључени, а недостатак је немогуће заменити другим производима. У таквим случајевима се препоручује да родитељи дају детету додатне витамине, калцијум. Такође је потребно уложити у количину, а многи родитељи не разумеју зашто не дају жуманце, ако само протеини нису дозвољени. Али како прописујемо, рачунамо да је протеин бачен, то се не може учинити.

Дијета се свакодневно прописује у менију, увече можете сазнати шта ће дете јести следећег дана. Родитељи су у почетку били збуњени и нису разумели шта ће њихово дете јести, сада су сви схватили, навикли.

Алергија код детета.  Шта предшколске образовне установе Белорусије нуде за такву децу

Позвали смо неколико вртића у Гродно и округу са питањем о исхрани, у свима су нам рекли да се производи замењују, која документа су потребна (потврда лекара), ко је правио јеловник.

Очигледно је проблем решен. Али неки родитељи тврде да су на састанку када су ушли у вртић у августу 2018. године, директори убеђени да је боље да децу са алергијама шаљу у посебан вртић, да у редовном или санаторијуму неће бити замене, већ изузетка. .

Анастасија је дете пријавила у „Санаторијумски јаслице-врт бр. 95 Гродно“ и дели са нама шта им је речено на састанку.

Дете сам пријавила у вртић у августу прошле године. Башта је санаторијум, дете се често разболи. Већ на првом састанку смо се уверили да се неће кувати појединачно, да ће производ једноставно бити искључен.

Био сам огорчен, јер сам знао да у другим обичним, чак ни санаторијским, баштама замењују. Тог дана ми ништа разумљиво нису одговорили, мислио сам да ћу морати да се обратим просвети. Али у септембру су донели сертификат, припремају га посебно без проблема.

Неке мајке су биле огорчене што је дијететичар дуго развијао мени, нисам наишао на такав проблем. Само не разумем зашто су на састанку рекли да неће кувати одвојено. Да има мање такве деце у башти, мање главобоље? Или је неко пре мене узео ово питање и решио га.

Да би добило индивидуалну исхрану, дете треба да уради анализу крви, или кожне тестове и на основу прегледа алерголог ће исписати потврду.

Сви такви тестови се плаћају. На пример, кожни тестови у дечијој поликлиници у Гродно коштају 56 рубаља. У приватним центрима цена је још већа. Породица из краја са 2-3 деце није свако и дозволиће себи да једном годишње уради такве тестове за дете.

Испоставља се да ће дете наставити да једе алергене. Испоставља се да алерголози пишу сертификат из речи моје мајке. То је оно што, према речима мајке, дете има алергију, онда ће алерголог указати. Али да ли је овај метод елиминације ефикасан? Често алергија не даје никакву реакцију на кожу, а како онда разумети који производ је изазива, а који не.

Добро је да у 2019. коначно Резолуција функционише. Али родитељи и даље имају пуно питања. На пример, многи су незадовољни што се месо замењује не само комадом исте свињетине, већ и дечјим конзервама.

У вртићима тврде да за једно или двоје деце не могу да купе парче свињског меса и да од њега одсеку пар грама. Месо у контејнерима је скупље и такав производ није намењен за куповину. Родитељи могу само да се надају да ће се исхрана временом побољшати. Мишљење родитеља по овом питању је такође подељено.

Алергија код детета.  Шта предшколске образовне установе Белорусије нуде за такву децу

Цатхерине

Моје двоје деце иде у вртић, а једно се припрема посебно. Детету није дозвољено говеђе месо, па нам се дају ћуретина и свињетина у конзерви.

Не видим ништа лоше у томе. Некада сам хранила бебу из конзерве код куће. Сада постоје тегле након 1 године, постоје чорбе и пилав, шта год желите, не можете да кувате. Купио сам теглу – дете је пуно и мама срећна.

Ангела

Имам два сина. Одлазе у различите баште. Двојица су на дијети. Један од њих има пар производа који неће направити велику разлику: поморанџе, какао, ораси. А други син не може ни овсене пахуљице, пшенично брашно, пилетину и говедину. Све замене су ми у реду, али месне конзерве нису.

Дете не жели да једе такво месо са три године. Али добро је да уместо колачића и хлеба смем да понесем своје, домаће. Углавном, по санитарним стандардима, социјални рад је забрањен, али печење хлеба није обезбеђено појединачно, па смо направили уступке.

Педијатар Наталија Трамбович верује да је конзервирана храна добра алтернатива, али месо у облику ћуфте, на пример, је боље:

У вртићима малог узраста деци се даје месо у облику ћуфте, котлета. Старијој деци се већ дају комади. Дете мора научити да жваће. Конзервирање га, наравно, лишава таквих вештина. Али пошто је ово безнадежна ситуација, онда је конзервирана храна боља него без меса. Штавише, баште купују конзервирану храну за децу, која испуњава све стандарде и дозвољена је деци.

Код деце алергије не изазивају само храна, већ и вуна и перје. Из просветних служби су саопштили да се јастуци и ћебад отписују тек када постану неупотребљиви, само што нико неће у блиској будућности да мења оловку за синтетику.

Алергија код детета.  Шта предшколске образовне установе Белорусије нуде за такву децу

Према нормама, у предшколским установама дозвољена је употреба вунених ћебади и перјаних јастука. Родитељи су, наравно, огорчени. Дете шаљу у дечији санаторијумски врт, где су деца често болесна, а већина ове деце је и алергична, али и у таквим вртићима пернате јастуке. Како стоје ствари са јастуцима и ћебадима, испричао нам је начелник „Санаторијумског расадника-врта број 95 Гродно“.

У нашој установи деца су покривена вуненим ћебадима и спавају на перјаним јастуцима. Раније су природне тканине увек сматране бољим за здравље од синтетике. Данас има деце која су алергична на перје или вуну.

У таквим случајевима дозвољавамо родитељима да понесу јастук и ћебе, али на основу мишљења алерголога. Остављамо кревет. Обично су два кревета један поред другог.

Има ли смисла од такве замене ако је дете још увек у просторији у којој је у близини још 12 или чак 20 пернатих јастука.

Ала Едмундовна, дечји алерголог у Медицинском центру ЛОДЕ Гродно, уверена је да дете уопште не треба да долази у контакт са алергеном.

Ако одређена компонента изазива алергију код детета, било да је то прашина, перје или вуна, потребно је потпуно заштитити дете од контакта. Честице перја ће и даље летети у ваздуху, а тело ће дати реакцију.

Чињеница да у вртићима нуде да понесу јастук или ћебе неће у потпуности заштитити дете од контакта са алергеном, али ово је већ боље него ништа.

У нашој земљи је регулисано питање за удобан боравак деце са алергијама у образовним установама, иако још увек постоје нека питања, ситуација се поправља. И боље је одмах на првом састанку дати родитељима информације о исхрани и све детаљно објаснити. У неким случајевима, увек можете контактирати одељење за образовање.

Прештампање овог материјала је забрањено.

Анастасија Живушко

Фото: Пикабаи

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта