5 највећих грешака у родитељству

Родитељи за дете су најомиљенији и најблискији људи. Они су и главни узор. Проводећи целе дане поред маме и оца, временом ће вас дете нехотице копирати – гестове, мимику, речи, понашање и лоше навике. Да, ако говоримо о лошем, онда деца то одмах схватају.

Садржај
  • Не занемарујте сигурност
  • Не би требало да вараш
  • Не проводите пуно времена на Интернету
  • престати пушити
  • Задржите критику за себе

Ако не желите да постанете лош пример свом детету, онда су следећи савети за вас.

Не занемарујте сигурност

Од малих ногу сви смо чули од одраслих о безбедносним правилима – како прећи пут, како користити струју, како се понашати у лифту и зашто не можеш да се играш са шибицама. Сва правила која се тврдоглаво улажу у дечји ум, такође морате поштовати. Ако икада пређете пут на црвено, упалите стону лампу мокрим рукама, онда ће дете бити сигурно да се правила могу занемарити.

Не би требало да вараш

Сваки родитељ не жели да му дете буде непоштено, па од малих ногу уче да није добро лагати. Ако желите да ваша беба комуницира искрено и искрено са вама, онда искреност мора бити присутна са ваше стране. Не превари никога са њим, а још више само дете. Деца веома суптилно осећају све што им се каже и пре или касније препознаће лаж.

5 највећих грешака у родитељству

Можете ли у потпуности да верујете особи која вас све време лаже? Одговор је очигледан. Тако је и дете. Само, за разлику од одрасле особе, беба је подложнија спољним утицајима. Гледајући како одрасла особа лукава или не говори, беба то схвата као норму и учи лоше ствари од вас.

5 највећих грешака у родитељству

Не проводите пуно времена на Интернету

Напредак технологије чини наш живот много лакшим, али нам понекад одузима превише животног времена. Одраслом је понекад тешко да се обузда, али шта рећи о детету. Ако је пред очима све време јасан пример зависности од виртуелне стварности, онда ће то врло брзо имати негативан утицај. Ограничите се у гледању телевизије и окупљањима на Интернету, ово ће такође бити од користи за ваше здравље.

престати пушити

Ако родитељи дозвољавају себи да пуше у присуству детета, о каквим онда едукативним разговорима о опасностима алкохола и дувана говоримо? Да, можете то учинити прикривено, али пре или касније ваше лажи ће бити откривене. А мирис дувана није тако лако сакрити.

Задржите критику за себе

Када је беба у вашој близини, пажљиво контролишите разговоре. Деца савршено чују све, и не ради се само о речима, већ и о интонацијама, емоцијама. Ако говорите ружно према учитељици или неком од чланова породице, онда вас дете може погрешно разумети. Што је дете јаче везано за ове људе, више га можете повредити.

Фото: Пикабаи

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта