3 савета за баке које не праве глупе грешке

Није свака жена задовољна перспективом да постане бака. Неки не желе да препознају фактор свог старења, други се плаше недостатка искуства да буду бака.

Садржај
  • Ненаметљива помоћ
  • Овладавање новим одговорностима
  • Требало би, али није обавезно!
  • Бако, не греши

Тим поводом у неким градовима се чак одржавају и специјални курсеви на којима се жене уче да плету, пеку палачинке, граде односе са децом и унуцима и преузимају нову улогу за себе.

Ако нема времена за похађање оваквих курсева, али постоји жеља да постанете идеална бака, довољно је научити три главне лекције.

Ненаметљива помоћ

Први корак за савладавање није само да волите своје унуке, већ и да поштујете своју децу. То јест, морате научити да рачунате са њиховим мишљењем. Штавише, одлуку о рођењу детета доносе одрасла деца, која потом сносе личну одговорност за бебу.

3 савета за баке које не праве глупе грешке

Наравно, младим родитељима је потребна помоћ и подршка, али она се мора дати у порцијама.

Многе баке трче испред мотора, одлучују уместо маме и тате шта је најбоље за дете. Нико не доводи у питање искуство одрасле жене, али упорност ће само нервирати децу. Зато је најбоље решење помоћи само када се то тражи.

Овладавање новим одговорностима

Све баке имају један задатак – да обрадују своје унуке. Зато баке са таквим жаром пеку палачинке, палачинке и пите, шетају са децом и читају им приче за лаку ноћ. Сва деца воле да им се мазе, али то не би требало да пређе одређене границе.

У савременом свету, идеална бака не само да би требало да буде у стању да испече укусне палачинке за своје унуке, већ и да савлада неколико нових обавеза:

1. Будите пријатељ, јер деца воле оне са којима су заинтересовани да проводе време. Ово посебно важи за предшколце и школарце. Ко, ако не бака, може постати одличан савезник у игри, возити љуљашку, скупљати чуњеве у парку или направити нешто смешно?

2. Бакама не шкоди да буду мало модерне. На крају крајева, старији унуци желе активну и веселу баку у близини, која је свесна свих дешавања и, по могућству, прати моду. Такву бабу није грех похвалити вршњацима.

3. Бака је добар саветник. Често се дешава да родитељи немају слободног времена, које баке најчешће имају. У овом случају, она може постати саветник у првим љубавним аферама, може помоћи у решавању проблема о којима мама и тата неће бити речи, итд. Главни задатак није толико помоћи (баке такође нису свемоћне ), већ да слуша, подржава а не критикује.

3 савета за баке које не праве глупе грешке

Требало би, али није обавезно!

То се дешава и када је трудноћа непланирана, посебно ако се догоди у доби од 15-16 година. Тада финансијски терет обезбеђивања несрећних родитеља пада на плећа бака. У овом случају, важно је схватити да бака треба да помогне, али није обавезна, тако да не треба дозволити да сав терет одговорности падне на њена рамена.

И недостатак новца, и одсуство друге помоћи је чак корисно за децу. Ово је добра животна школа која младе води ка самосталности: планирању породичног буџета, проналажењу додатних прихода, ревизији животних приоритета итд.

Бако, не греши

Сада је вредно размотрити најчешће грешке не само новопечених, већ и искуснијих бака:

1. Пошто су баке одгајале своју децу узимајући у обзир све чари совјетског периода, сада не прибегавају увек високим технологијама, верујући да ће наштетити беби. Као резултат, води се борба за право на постојање у којој страдају пелене, аутоседишта, дечији клима уређаји и остало што олакшава живот младим родитељима.

2. Вечити проблем многих породица је ривалство бака за пажњу својих унука. А то ће, заузврат, сигурно довести до раздора у породици, где ће дете патити од осећања кривице пред неком од бака.

3. Уништење родитељског ауторитета. Нажалост, многе баке заборављају да родитељи треба да одгајају дете, а улога баке је споредна и помоћна. Ако млада породица погреши, неопростиво је критиковати своје одлуке у присуству детета!

Наравно, боље је уопште не критиковати, јер огорчење неће изазвати ништа осим неразумевања и отпора. То укључује и чињеницу да многе баке, кришом од родитеља, дозвољавају деци да раде оно што им је забрањено. Прво, то подрива ауторитет родитеља, а друго, деца ће брзо схватити са ким се може манипулисати.

4. Заборави се – иди у породицу. Не би требало да мењате начин живота само да бисте остатак дана посветили унуцима. Са њима треба да проводите време, али не заборавите на себе, свој живот, хобије и посао.

Прештампавање овог материјала је забрањено

Фото: Пикабаи

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта